Місце розташування технічного приміщення має важливе значення

“Новий будинок щойно завершено, і мешканці з радістю та очікуванням переїжджають до своєї нової оселі. Наближається перша ніч сну в їхньому новому будинку. На початку ночі, коли члени сім’ї вкладаються спати, раптом виявляється, що в одній зі спалень не вдається спокійно заснути через шум технічного обладнання, що проходить крізь стіну”.

На жаль, описана вище проблема списана з реального життя. Багато сімей, які переїжджають в новий будинок, відчувають шум або вібрацію від обладнання в підсобному приміщенні, що в гіршому випадку унеможливлює сон.

 

 

У чому проблема?

Основна причина полягає в тому, що планування будинку таке, що підсобне приміщення знаходиться поруч зі спальнею. Це означає, що шум і вібрація від обладнання в підсобному приміщенні передаються через стіни і конструкцію підлоги в сусідню кімнату, створюючи велику проблему.

Основними джерелами шуму та вібрації є вентиляційна установка, тепловий насос та циркуляційний насос. Все обладнання разом може створювати такий шумовий фон, що саме вночі, коли в будинку найспокійніше, шум від обладнання є особливо гучним і турбує. Певною мірою можна зменшити вібрацію обладнання, використовуючи відповідні шумопоглинаючі основи або, наприклад, гумові прокладки, але не завжди.

Планування, при якому рослинне приміщення планується поруч зі спальнею, пов’язане з високим шумовим ризиком і дуже складно повністю досягти бажаного рівня шумоізоляції. При необхідності стіну, що примикає до підсобного приміщення, можна додатково ізолювати або побудувати подвійну стіну, але це, як правило, займе частину площі кімнати, і навіть в цьому випадку кінцевий результат може бути не повністю безшумним.


шум у спальні

Плануйте розташування підсобного приміщення подалі від спалень

На етапі проектування будинку особливу увагу слід приділити розташуванню господарського приміщення. Господарське приміщення повинно бути розміщене на плані поверху якомога далі від спалень і вітальні. Найкращим рішенням є розміщення підсобного приміщення в окремому згрупованому приміщенні разом з сауною, умивальником, туалетом і господарським приміщенням. Крім того, корисно мати доступ до підсобного приміщення ззовні, а не зсередини будинку.

Як правило, дизайнери враховують потенційну проблему шуму і розташовують підсобне приміщення подалі від спалень, але в залежності від розміру будинку і оптимального планування, будуть зустрічатися проекти, в яких це не так.

Загалом, для забезпечення душевного спокою і гарного сну кожному клієнту варто перевірити проект будинку, який він будує, на ранній стадії і вивчити розташування підсобного приміщення на плані. Якщо з якихось причин підсобне приміщення не віддалене від спалень, варто попросити внести зміни в проект і перенести підсобне приміщення якомога далі від спалень.

Приходьте на консультацію і будуйте свій будинок з фахівцями Finnlog.