Ванна кімната в дерев’яному будинку

Ванна кімната є однією з найважливіших частин будь-якого будинку. Там ми починаємо і закінчуємо наш день.

Простір, світло, чистота є важливими аспектами для того, щоб ми відчували себе там комфортно і розслаблено, як на початку, так і в кінці дня.

Технічні якості ідеальної ванної кімнати

1. Витримувати щоденне навантаження вологи
У ванній кімнаті має бути належна гідроізоляція і всі конструкції мають бути захищені від деформацій. Стіни ванної кімнати слід кріпити до дерев’яних стін за допомогою спеціальних кріплень, які дозволяють дереву безпечно деформуватися. Якщо цього не зробити, за рахунок деформацій може пошкодитись гідроізоляція або кахлі. Інший варіант — використання стін з кам’яних блоків у вологих зонах, що дозволяє уникнути можливих деформацій, які можуть пошкодити, наприклад, гідроізоляцію в зоні душу.

2. Забезпечувати легке очищення поверхонь
Підтримання чистоти у ванній кімнаті має бути якомога простішим, і саме тому для облицювання стін зазвичай використовують кахлі. На підлозі бажано використовувати плитки невеликого розміру або навіть мозаїку — в зоні душу та перед нею для забезпечення безпеки. І хоча існують керамічні кахлі з менш слизькою поверхнею, надійніше все ж використовувати плитку менших розмірів і з більшою кількістю швів. Така поверхня не стане слизькою від великої кількості води чи шампуню, тому ризик падіння мінімальний. Шви, проте, можуть забруднюватись з часом, але їх можна очищати та оновлювати.

У ванних кімнатах також можна використовувати фарбовані поверхні, але краще розміщувати їх подалі від вологих зон.

ванна кімната

3. У ванній кімнаті має бути тепло
Підлога з підігрівом стала майже стандартом у ванних кімнатах, щоб підлога була комфортною на дотик босими ногами. Таке рішення також популярне тому, що пришвидшує випаровування вологи. Іноді підлогу з підігрівом встановлюють у ванних кімнатах навіть у два рівні: під нижнім шаром водяний підігрів, який працює взимку, весною та осінню, а зверху окремо ще й електричний підігрів, який використовується влітку. Ідея в тому, що влітку не потрібно використовувати основну систему опалення, але електричний підігрів забезпечить теплу підлогу у ванній кімнаті і в теплу пору року.

Окрім підлоги з підігрівом, до ванної кімнати також добре додати електричну сушку для рушників.

4. У ванній кімнаті має бути належна вентиляція
Волога, що утворюється у ванній кімнаті, повинна виводитися з будинку за допомогою ефективної вентиляції. Вентиляційні канали зазвичай розміщують саме в зоні душу, де вологість найбільша. В ефективній вентиляції також повинна бути забезпечена подача повітря, тому двері ванної кімнати слід оснащувати вентиляційним порогом або, наприклад, вентиляційною решіткою в нижній частині дверей.

ванна кімната